Lichaamsgeoriënteerde psychotherapie.

Postural Integration en Energetic Integration
De twee vormen van Lichaamsgeoriënteerde psychotherapie die door de therapeuten van de NVPITea worden bedreven hebben belangrijke overeenkomsten, maar zijn ook verschillend.

Overeenkomsten
Beiden zijn zogenoemde holistische methoden, waarin veel aandacht is voor de hele mens, met zijn lichaam, zijn gedachten, zijn gevoelens en emoties en met zijn wil en verlangen. In beide vormen van therapie wordt de cliënt opnieuw in contact gebracht met de vitaliteit van zijn lichaam en geest, een vitaliteit die wellicht al geruime tijd deels of geheel was verdwenen. Zowel bij Postural Integration als bij Energetic Integration wordt gewerkt met adem, emoties. gedachten, weefsel, geluid en beweging.

Verschillen
De Energetic Integration therapeut houdt zich vooral bezig met het bevrijden en integreren van de energie die geblokkeerd is in de zogenaamde karakterstructuur van de cliënt. De nadruk van de manier van werken ligt vooral op het vrijmaken van de ademstroom en daarmee ook van de geblokkeerde gevoelens en emoties. Mensen die zich aangetrokken voelen tot energetische en emotionele expressie zullen Energetic Integration passend vinden.

Ook de Postural Integration therapeut werkt samen met de cliënt aan het bevrijden van blokkades rond de zogenaamde karakterstructuur. Daarnaast concentreert hij zich op het systematisch losmaken en opnieuw organiseren van het bindweefsel rond de spieren en het weer in balans brengen van de lichaamshouding, waarbij tegelijkertijd adem en emotie worden bevrijd. De methode is geschikt voor mensen die zich aangetrokken voelen tot diep werk in het weefsel van het lichaam.